Opgave: Kan elever udregne den optimale cykelstibredde?

Vi har tidligere skrevet om vores samarbejde med Engineer the Future, og nu er vi nået til et spændende skridt i projektet. Engineer the Future er i fuld gang med at udvikle og afprøve opgaver til et undervisningsmateriale. Det har været spændende at få friske øjne på vores arbejde med eleverne.

Vigtigheden af afprøvning
Både vi og Engineer the Future tester ofte de opgaver, vi udvikler, på en gruppe elever, inden de offentliggøres, da det, man tror virker, ikke altid fungerer i virkeligheden. Ved at afprøve opgaverne på forhånd kan vi hurtigt justere og tilpasse dem, så de bliver mere relevante og meningsfulde for eleverne.

Praktisk test på Tommerup Skole
I efteråret tog vi sammen med Lene Pfeiffer Petersen og Nina Ahnstrøm fra Engineer the Future til Tommerup Skole for at teste to opgaver, der bliver en del af det kommende undervisningsmateriale.

Opgave 1: Mål og design en parkeringsplads
En af opgaverne foregik ude på skolens parkeringsplads, hvor eleverne skulle måle størrelsen på forskellige biler og deres døre. Senere skulle de bruge disse målinger til at designe en parkeringsplads i klasseværelset ved brug af legetøjsbiler. Formålet med opgaven var at give eleverne en dybere indsigt i den kompleksitet, der ligger i at designe en p-plads inden de skal arbejde med trafikløsninger.

Afprøvning af kapacitet på p-plads

Opgave 2: Undersøgelse af cykelstiers bredde
En anden gruppe elever undersøgte, hvor bred en cykelsti skal være for at være tryg at cykle på. De kiggede både på situationer, hvor alle cykler i samme retning, og på scenarier med modkørende cyklister. Formålet med opgaven var at give eleverne en dybere indsigt i en anden kompleks opgave som en trafikingeniør arbejder med.

Afprøvning af cykelstibreddens betydning for tryghed

Mål for projektet
Disse opgaver er designet til at gøre vores forløb mere sciencefagligt, hvilket er et af målene med projektet Elever som trafikeksperter. Ideen er, at eleverne selv skal regne sig frem til og afprøve de mest optimale løsninger. Det er denne proces der giver dem indsigt i science - og så gør det ikke så meget, at de ikke helt rammer de anbefalede mål i Vejreglerne. Samtidig er vi sikre på, at eleverne gennem denne dybere forståelse bliver mere motiverede og kompetente til selv at udvikle trafikløsninger til deres lokale skolevej.

Fremtidige anvendelser af opgaverne
Opgaverne bliver en del af det samlede undervisningsforløb, som lærere kan bruge gratis, hvis de ønsker at arbejde med trafik på egen hånd. Opgaverne skal også bruges i de projekter, Trafik i Børnehøjde gennemfører på kommende skoler.

Læs mere om projektet på Tommerup Skole i vores forrige blog. Projektet er blevet særdeles interessant ud fra et trafikfagligt synspunkt - måske har opgaverne været medvirkende til, at eleverne har fået en større forståelse for trafik og udviklet spændende trafikløsninger.


Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028. 

 
Forrige
Forrige

Besøg af Ingeniører fra Luxemburg

Næste
Næste

Elever fortæller forældre om trafiksikkerhed via video