Elever som trafikeksperter – status efter halvandet år
Vi har nu arbejdet med projektet "Elever som trafikeksperter" i halvandet år og giver her en status på, hvor vi står.
Gennemførte projekter og nye arbejdsmetoder
Siden starten i januar 2024 har vi samarbejdet med seks skoler, hvoraf fem af projekterne nu er afsluttet. Eleverne har observeret, analyseret og testet løsninger på konkrete trafikproblemer i deres nærområde. Det særlige ved projektet er, at eleverne arbejder ud fra en engineering design-proces, koblet til scienceundervisning. Eleverne agerer som små ingeniører: de samler data, analyserer problemer, udvikler idéer, laver prototyper og evaluerer. De har arbejdet med en imponerende seriøsitet.
Resultater, der kan mærkes
Vi har indtil nu afsluttet projekter i fem kommuner, og resultaterne viser følgende:
Alle skoler har gennemført kampagner for at skabe tryggere trafikforhold og få flere elever til at cykle eller gå i skole.
Tommerup Skole i Assens har gjort en midlertidig bilfri zone permanent i foråret 2025 efter stor opbakning fra elever, forældre og kommunen.
Dalby Skole i Kolding har også gjort en bilfri zone permanent. Her har 52 % af forældrene i en spørgeskemaundersøgelse svaret, at de føler sig mere eller meget mere trygge ved at lade deres børn færdes på Dalbyvej foran skolen.
Tranbjergskolen i Aarhus har valgt at fortsætte med at opfordre forældre til at bruge en sikker sti uden om parkeringspladsen — en idé, som eleverne selv har udviklet. Her er andelen af cyklister steget med 15 % og fodgængere med 26 % (korrigeret for sæsonvariationer). 25 % af forældrene fortæller desuden, at deres børn er blevet mere eller meget mere motiverede til at vælge aktiv transport.
Nr. Jernløse Skole i Holbæk arbejder kommunen nu videre med elevforslag til at indrette parkeringspladsen. Her er antallet af cyklister steget med 55 % og fodgængere med 28 % (korrigeret for variation i årstid). Hele 77 % af forældrene oplever mere eller meget mere tryghed på skolens parkeringsplads.
På Kirkebakkeskolen i Vejle udviklede eleverne en kampagne med fokus på at gøre mere plads til cyklister og gående på vejen foran skolen. 35 % af forældrene svarer i en undersøgelse, at deres børn er blevet ’meget mere’ eller ’mere’ motiverede i forhold til at benytte aktiv transport til skole.
Videoanalyser som værktøj
I hvert projekt har vi brugt videoanalyser fra Raw Mobility til at få konkrete data før og efter elevtiltagene. Det har været et værdifuldt værktøj til at dokumentere effekten og skabe en god dialog mellem kommunens ingeniører, Trafik i Børnehøjde og skolernes ledelser.
Desuden har vi brugt udvalgte analyser og selve videomaterialet i workshops med eleverne. Det har været tydeligt, at eleverne finder det spændende at arbejde både med data og videooptagelser fra deres egen skole.
Hvad sker der nu?
I det kommende halve år fortsætter og udvider vi projektet. Vi arbejder nu også med at inddrage udskolingselever, og i samarbejde med Engineer the Future udvikler vi et nyt undervisningsmateriale, målrettet denne aldersgruppe. Vi har store forventninger til, at det kan åbne for endnu flere spændende projekter.
Kommende projekter efter sommerferien:
På Sct. Hans Skole i Odense afslutter vi et projekt, hvor vi har inddraget en udskolingsklasse i at udvikle et undervisningsmateriale. Vi glæder os til at samle erfaringerne og udvikle metoden videre.
Vi starter desuden et nyt projekt på Dagmarskolen i Ringsted.
Efter halvandet år kan vi med glæde konstatere, at vi er kommet rigtig godt fra start. Det har været inspirerende at se den store opbakning fra forældre og den øgede motivation blandt elever for at vælge aktiv transport til skole.
En stor tak til de tre fonde, der har gjort projektet muligt: Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Desuden tak til de deltagende kommuner; Holbæk, Kolding, Assens, Aarhus og Vejle.
Trafik i Børnehøjde har modtaget støtte til projektet ’Elever som trafikeksperter’ fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Østifterne. Projektet udføres over fem år frem til 31. december 2028.